
Bir seyahatten önce para biriktirmek için kendini bir ofise kapatmak yerine, dijital göçebe olarak dünyayı dolaşırken para kazanabilsen ne olur? Böyle bir iş, gerçek olamayacak kadar iyi gibi, ne dersin?
Ben deneyimli sayılabilecek bir “dijital göçebe” olarak, sana böyle bir şansın olduğunu söylemek için buradayım. 🙂
Bu arada yazdığım bu yazı birkaç hafta içinde nasıl milyoner olunacağına dair bir rehber değil. Seni bir Steve Jobs‘a çeviremem, ama kendin başarabilirsin o ayrı. 🙂
Yoldayken yaşantını destekleyecek kadar para kazanmanın yolları hakkında konuşmak için buradayız.
İster tüm ( makul miktarda ?) seyahat masraflarını karşılayacak iyi bir gelir elde etmek için haftada 30 – 40 saat, ister önceden planlanmış seyahat kumbaranı desteklemeye yardımcı olmak için haftada sadece birkaç saat olsun, bu uzak işler planlarına ve zamanına ayak uyduracak kadar esnek.
Ne dersin? Harika, değil mi?
Seyahatlerimi finanse etmek için bu işlerin bir kısmını şahsen bir kısmını da arkadaşlarım yoluyla yaptıktan sonra, işe yaradıklarını yürekten söyleyebilirim.
Yani Olimpos’da sahilde otururken veya Karadeniz’de bir aylık bir yolculuk yaparken, bilgisayarını çıkarıp bir kaç saat hunharca çalışabilir ve yine de seyahatin tadını istediğin gibi çıkarabilirsin. 🙂
İşte dijital göçebe olarak para kazanabileceğin 5 uzak iş
1. Deşifre Yap:
İşte hemen hemen herkesin yapabileceği bir iş. Bilgisayarını yanından ayırmıyor musun? Bir katip ustalığıyla yazabilir misin? O zaman geriye sadece internet bağlantısı kalıyor.
Deşifre işi yani ses ve video dosyalarını metne dönüştürme hizmeti, internetten kazanç elde etmek isteyen kullanıcılar arasında en popüler işlerden biri. Boş vakitleri olan ve ek gelir elde etmek isteyen pek çok insan deşifre hizmeti sunmakta.
Eğer bilgisayar konusunda iyiysen (süreklilik açısından kendi arızanı giderebilmek elzemdir), yeterli ve kesintisiz bir bağlantın varsa, bir profesyonel gibi yazabiliyorsan ve araştırma yapmanın tadını çıkaran sabırlı bir kişiysen dünyayı dolaşırken para kazanmanın bir yolu olarak deşifre yapmayı düşünmelisin! 🙂
2. Sosyal Medya Reklamlarını Yönet:
Sosyal medyada vakit geçirmek gibi bir iş ister misin? O zaman markalar ve şirketler için sosyal medya reklamları yayınlayarak bunu yap!
Neredeyse tüm işletmeler ve markalar hedeflerine/kitlelerine ulaşmak için sosyal medya reklam uzmanlarını aradığı için bu çok kazançlı bir yan iş olarak karşımıza çıkıyor!
Ve en iyi yanı, her konuda uzman olmana veya reklamcılık diplomasına ihtiyacın yok. Sadece bir kaç sosyal ağın reklamlarında uzman olman yeterli. Bunu sağlayabilecek pek çok online veya lokal eğitim bulabilir ve bu işi seçebilirsin.
3. Serbest Yazarlık Yap:
Kelimelerde usta mısın? Yazım ve dilbilgisi ile harikalar yaratıyor musun? De’leri da’ları ayırmadığın zaman uykuların kaçıyor mu? Hadi o zaman durma, sen de serbest yazar ol!
Pek çok işletme ve marka; blog yazıları, eğitim makaleleri, web sitesi içeriği ve daha fazlasını yazdırmak için serbest yazar arıyor ve karşılığında da çok iyi olmasa bile işinizi görecek kadar ödeme yapabiliyorlar. Elbette bu çabaları sömürüp 10 – 15tl karşılığında 500 – 1000 kelime yazı bekleyen şirketlerde de uzak durun.
Ben pek uğraşmasam bile, bu işi yaparak seyahat eden arkadaşlarım çoğunlukla (uluslar arası ağırlıklı) LinkedIn, Indeed, Remote.co ve Upwork’ü kullanıyor. Ülkemizde ise bir çok altyapı olmasına rağmen yapılan işi sömürmek gibi bir yol izledikleri için hiç birini tavsiye etmiyorum.
4. Sosyal Medya Yönetimi / Pazarlaması Öğren:
Sosyal medyadan hoşlanıyorsanız, neden bunun için ödeme almayasınız?
Az önce sosyal medya reklamları yayınlamaktan bahsettiğimi hatırlıyorsunuzdur. Fakat kendinizi bir sosyal medya yönetici / pazarlamacı olarak kurgulamak tamamen farklı durum.
Sosyal medya reklamları, hedef kitleleri ortaya çıkararak, doğru içeriği kullanarak başarılı bir şekilde ücretli bir kampanya yürütmektir. Sosyal medya pazarlaması ise markaların ve işletmelerin özenle seçilmiş içerikler ve dikkat çeken katılımlar yoluyla sadık hayranlar ve takipçiler topluluğu oluşturmasına yardımcı olmakla ilgilidir.
Eğer biraz vaktiniz ve bütçeniz varsa iyi bir eğitim alıp bu yolda ilerleyebilirsiniz.
5. Sanal Asistan Ol:
Ülkemizde yeni yeni başlasa da dünya genelinde dijital göçebe olmak isteyen eski yönetici asistanları farklı bir yetenek geliştirmek yerine sanal asistan olarak birden fazla patrona destek verebilmektedir.
Özellikle sanal ofisleri arttığı şu günlerde yeni yeni ortaya çıkmaya çalışan markalar için gerçekten avantajlı bir hizmet.
Sürekli bir gelirle birlikte seyahat etmek harika bir duygu olabilir, eğer bir şeyleri düzene koymak sizin için çocuk oyuncağıysa, bilgisayarda iyiyseniz ve bir internet bağlantısı bulmak sorun olmuyorsa neden olmasın. Sanal bir asistan olun ve başkalarının hayatlarını ve işlerini kontrol altında tutmasına yardımcı olmak için ödeme alın!
Şimdi ne düşündüğünüzü biliyorum … sanal bir asistan? Benim adı değiştirilmiş bir sekreter olmamı mı istiyorsun? Aynen öyle. 🙂
Bonus: Blog yazmaya başla:
Blog yazan pek çok insanın, insanlara evden para kazanmak istiyorsanız (ya da seyahat ederek) bir blog yazmasını öğütlediğini biliyorum. Ben ise bu konuya biraz açıklama getirmek istiyorum.
Gerçekte, bir blog yazmak yalnızca yazmayı gerçekten sevdiğiniz ve paylaşmak istediğiniz içerikler oluşturmanıza izin vermekle kalmaz, aynı zamanda birçok farklı kaynaktan para kazanma fırsatı da sunar.
Eğer satış ortaklıklarına katılırsanız blog, gerçekten kullandığınız ve sevdiğiniz ürünleri tanıtmak ve bu promosyondan para kazanmak için harika bir platformdur. (Godaddy bu konuda güzel bir yazı paylaşmıştır.)
Ayrıca, site trafiğinin artmasını sağladıktan sonra, reklam gelirleri seyahatlerinizi finanse etmenin kolay bir yolu olabilir.
Ve elbette içerikleriniz serbest yazarlık ve sosyal medya reklam içerikleri için harika bir portföy görevi görecektir.
Buraya kadar okuduysan dünyayı dolaşırken kendini biraz para kazanmaya açtığını umuyorum. Daha bir sürü iş alanı bulabilirsin elbette.
Ben sadece şahit olduğum, tecrübe ettiğim ve etkilerini gördüğüm işleri yazmaya çalıştım.
Peki sevgili okuyucu, sen hiç uzaktan çalıştın mı? Aklında sorular var mı? Benimle iletişime geçmekten çekinme.
Kucak dolusu sevgiler. 🙂
Bir cevap yazın