Sıfır Atık Kamp

Kamp yaparken çöp çıkarmayı gerçekten garip buluyorum. Her yer gereksiz yere üretilmiş plastik ve çöple dolu. Sizce de bu yanlış görünmüyor mu?
Yakın zamandaki kamplarımdan birinde bir grubun dolu dolu dört – beş çöp torbasını kamp alanında bırakarak gittiğini gördüm!
Belki de bir başkasının onları “götüreceği” fikri işlemiştir bilinçlerine, bilemiyorum, ama bu çok yanlış. Bu bilerek veya bilmeden atıklarını görmeyen bir düşünce yapısı maalesef.
Kamp yapmak için bir çok ekipmana ihtiyacımız var, farkındayım. Özellikle yeni yeni kamp yapmaya başlamış olanlar marka ve gösteriş merakına düşmüş influencerlar yüzünden çok yanlış alışverişler yapabiliyor.
Bence zaten günlük yaşamınızda biyolojik olarak çözünebilen veya geri dönüştürülebilir malzemelerden üretilen ürünleri seçmek gibi bir hedefimiz olmalı. Bu şekilde, plastiğe alternatif ürünler için daha yüksek talep yaratarak normalleştirebiliriz. Örneğin, plastik eşyalar bambu, cam veya çelik ile değiştirilebilir.
Kamp söz konusu olduğunda ise ister likya gibi bir doğal parkurda ister bir festivalde kamp kurmak olsun, atıksız bir dünya için biraz zaman ve çaba harcayarak etkinizi azaltmanın pek çok yolu var. İşte birkaç öneri.
Ekipmanlar
Burada hali hazırda bilinen malzemeleri es geçerek atıksız olarak bir kamp yapmanızı sağlayacak ekipmanları yazacağım.
Ocak:
Ne düşündüğünüzü biliyorum, yerde ateş yakmak çoğu insan için zor olabilir, mangala aşina olanlar bile yerde ateş yakarken bir ormanı kül edebilir. Bunun önüne geçmek için gazlı ocaklar harika diye düşünebilirsiniz. Fakat yukarıda bahsettiğim torbaların içinde doğaya oldukça zararlı olan gaz tenekeleri ve metal parçaları da gözüme çarpmıştı.
Bunun yerine bir ateş kutusu edinmek hem odun ateşinin keyfini yaşamanızı hem de atık üretmeden yemeklerinizi pişirmenizi sağlayacaktır. Alkol ve benzin ocakları da aynı şekilde atıksız olarak kullanabileceğiniz çözümlerdendir.
Su şişesi:

Evet pet şişeler hafif, camlar ağır. Fakat tekrar tekrar kullanılabilen BPA (Bisfenol A) ‘sız katlanabilir şişeler veya alüminyum şişeler size istediğiniz hafifliği sağlamakla kalmayacak üstüne üstlük bütün kamplarınızda da kullanabileceğiniz bir ekipman olacaktır.
Bu biraz sert bir söz olacak fakat, sırf hafif diye doğaya 500 yıl boyunca zarar vermekten rahatsız olmuyorsanız yazıyı burada bırakabilirsiniz.
Aydınlatma:
Daha doğrusu o aydınlatmaların kullandığı piller. Pek çok aydınlatma ürünü şarj edilebilir dahili pillerle gelmektedir. Hatta daha güzel olanlar ise bir manivela ile şarj edilebilir. Bu tip bir aydınlatma seçeneği doğaya daha uygun bir ekipman olacaktır.
Hijyen:
Genel olarak çöp çıkarmayacak şekilde hazırlanacak bir hijyen çantası işinizi kolaylaştıracaktır. Ayrıca kağıt havlu gibi atıkları ateşe atıp yakmanızı veya yanınıza bir kaç parça kumaş almanızı tavsiye ederim. 😀
Ayrıca aşağıdaki yazı size doğada tuvalet ihtiyacının giderilmesi ile ilgili çok güzel bilgiler vermektedir.
Ağız: Kişisel bakım için ayrıca bir uygulama yapmayan insanlar bile günde en az iki kez dişlerini fırçalıyor. Dolayısıyla diş macunu, diş fırçası ve ağız çalkalama suyu gibi eşyalar sürekli yanımızda olacaktır.
- Minik bir kavanoza evde kullandığınız macundan doldurarak seyahat tipi bir macun elde edebilirsiniz.
- Yanınızda taşıyacağınız bir miktar karbonat ise içme suyuyla karışınca ideal bir gargara olacaktır. Üstelik içinde kimyasal maddeler olmayacağı için sıvı atık olarak doğaya da zarar vermeyecektir.
- Seyahat tipi bir fırçanız yoksa yenisini alıp ambalajını çöp yapmaktansa evde kullandığınız fırçayı yanınızda taşımak (belki yarısından keserek) en doğru çözüm olacaktır. Daha doğru bir çözüm ise kaybetme ihtimalinize karşı plastik bir atık olmaması için bambu bir fırça kullanmanızı tavsiye ederim.
Saç ve cilt: Maalesef duş jeline ve şampuana alışmış bir beden kolay kolay değişime adapte olamıyor. Zaman, sabır ve ekstra özen göstermek gerekiyor. Hayatı boyunca hiç şampuan kullanmamış, saçlarını ve vücudunu sadece sabun ile yıkayan ve muhteşem sonuçlar alan insanlar var. Saf zeytinyağı sabunu saçı da cildi de fazlasıyla kurutacaktır fakat bu sabunların çok sayıda çeşitleri var. Uzman birilerinden saç ve cilt tipinize en uygun olanları belirleyebilir ve hem doğaya hem de kendinize iyilik yapabilirsiniz. Yanınıza alacağınız bir parça kabak lifi ile doğaya zararsız bir hijyen sağlamış olursunuz.
Bulaşık ve çamaşır: Çok büyük olmayan bir kavanoz içerisinde yanınıza alacağınız arap sabunu sizi fazlasıyla idare edecektir. Bulaşık süngeri olarak ise yine bir parça (Ben bütün olarak alıp 10 – 15 parçaya ayırıyorum) kabak lifi tavsiye ederim.
Beslenme:
Her kahvaltı, öğle ve akşam yemeği için her gün yiyeceklerinizin bir menüsünü oluşturun. Ardından, bir alışveriş listesi oluşturmak için her öğünde ihtiyacınız olan tüm malzemeleri listeleyin. Daha sonra, ihtiyacınız olan her şeyi açık gıda mağazalarından veya pazarlardan alın.
Önceden yapabileceğiniz her şeyi doğrayın ve pişirin.
Meyve ve sebzeleri ve ekmeği kampa gideceğiniz güne mümkün olduğunca yakın alın, böylece uzun süre taze kalırlar.
Menünüzü basit tutun; sandviçler, yulaf, marşmelov, basit salatalar, tahıl yemekleri (konserve yerine önceden haşlayıp tekrar kullanılabilir saklama kabı kullanın). Kamp yaparken pişirmeniz veya ısıtmanız gerekmeyen yiyeceklere sadık kalmaya çalışabilirsiniz, mesela ben bir süredir sadece çay, kahve veya evde hazırladığım pişirip soğuttuğum kuru yemekler için (ev yapımı hazır çorba gibi) su kaynatmaya çalışıyorum.
Meyvelerinizi ve sebzelerinizi doğrayın, ekmeğinizi dilimleyin ve peynirinizi rendeleyin, böylece her şey önceden hazır olacaktır, saklanması ve yemesi kolaydır ve yanınıza çok sayıda mutfak aleti almanız gerekmez.
Muz içinde çikolata yapmak istiyorsanız (biliyorum istiyorsunuz 🙂 ) da ambalajsız olarak bir kutuda yanınızda taşıyabilirsiniz.
Baharatlar, yağlar ve soslar, çay, öğütülmüş kahve ve yemeklerinizi ve menünüzü tamamlamak için ihtiyaç duyacağınız tüm küçük şeyleri paketlemeyi unutmayın.
Burada asıl amaç ambalaj atıklarından ve yanınızda getirdiğiniz yiyecekleri çürütmediğinizden (aslında zararı yok, hayvansal bir atık değilse doğa onu kompost yapacak yeteneğe sahip. 🙂 Nelerden kompost yapılır öğrenmek için.) emin olmak.
Kısacası benim düşünceme göre vicdanlı bir kampçı, 5R‘yi hatırlayarak israfı azaltmak için zaman ve çaba harcamaktan çekinmez ve sonraki maceralarına geçerken hiçbir iz bırakmaz.
Hepinizi sevgiyle kucaklıyorum. 🙂
Bir cevap yazın