Şu andan 10 – 20 yıl sonraki dünya ve dijital göçebe yaşam hakkında ne düşünüyorsunuz? Elon Musk‘a göre sadece uzaya seyahat etmeyeceğiz, daha fazlası için de hazır olacağız. Uzay bizim için hala uzak bir ihtimal gibi duruyor. Fakat SpaceX yüksek hızlı “Hyperloop” taşıma sistemini geliştiriyor. Bu bizi şu anda saatler süren mesafelere bu sürenin çok daha altına götürebileceğini belirtiyorlar. Binek hayvanlar, motorlu taşıtlar, hava taşıması derken yüksek hızın kaçınılmaz olduğunu görüyoruz. İnternet ise kaçınılmaz olarak daha ucuz, hızlı ve en ulaşılmaz köşelerini kapsayacaktır.
Bu kadar gelişime ve son bir yıldır yaşananlara bakarsak 10 yıl içinde çalışması beklenen insan nüfusunun %20’sinin dijital göçebe yaşama geçeceğini düşünüyorum.
Siz ne dersiniz?
Dijital Göçebe Nedir?
Biliyorum son zamanlarda kıyafet kısıtlamalarının kalktı ve moda anlayışı gelişti. Bununla birlikte gelişen iş yaşamının çılgınlığını fark etmemesi için geliştirilen sosyal imkanlarda gelişti. Bunları bir bütün halinde düşünürsek bu kolay bir vazgeçiş olmayacaktır.
Fakat teknolojimizin mevcut hali bile, çalışan nüfusun büyük bir kısmının işlerini uzaktan yapmasını sağlayabilir. Çoğu düşünceye göre bir bilgisayar, doğru yazılım ve internet bağlantısına tek ihtiyacımızdır. Ben böyle düşünen bir göçebe değilim. Zira benim fazladan çekim ekipmanlarıma da ihtiyacım oluyor. Yaptığınız veya yapmak istediğiniz iş tipine göre yanınızda neler taşıyacağınızı siz belirleyebilirsiniz. Doğru ekipmanlarla işlerinizi iyi bir şekilde yapamamanız gibi bir durum söz konusu olmayacaktır.
Bana göre dijital göçebe yaşamı seçenler, hayatı dolu dolu yaşayan insanlardır. Hareket halindeyken, farklı kültürleri deneyimlemek ve iş listelerini tamamlamak için teknolojiden ve artan seyahat kolaylığından yararlanırlar. Bu yaşamı seçenlerin birçoğu kendi isteğiyle teknoloji ve web tabanlı endüstrilerde serbest çalışan veya uzaktan takibi yapılabilen işleri yürütüyor. Diğerleri ise son zamanlarda yaşanan olaylar neticesinde zorunda kaldıkları için hala kalıcı istihdamda, ancak şirketlerin ofisi yarıya indirdiği veya tamamen kapattığı ve herkesle uygulamalar ve e-posta yoluyla iletişim halinde olduğu bir yolla çalışıyor.
Şirketlerin yöneticilerinin de fark ettiği üzere doğru planladığı sürece, iş gücünün dağınık düzende olmasının faydaları çoktur. Örneğin, pahalı bir ofis kompleksine daha fazla fon tahsis edilmesine gerek yoktur ve yerel olanların aksine, küresel havuzdan en iyi yetenekler seçilebilir.
Bu durum şirketlerin ve çalışanların kendini geliştirmesini zorunlu kılarak kaliteli işler ortaya çıkmasını sağlamaktadır.
Geleneksel Uzaktan Çalışma mı? Dijital Göçebe Yaşam mı?

Elbette uzaktan çalışma kavramı yeni değil. Hizmetlerini bağımsız yükleniciler veya serbest çalışanlar olarak sunan kişiler her zaman olmuştur. 70’lerin sonlarında ve 80’lerin sonlarında bile şirketler şubeler ve tele-çalışan ağları kuruyordu. 2000’li yıllarda, çok sayıda insan ofis tabanlı işleri evden de yapabileceğini keşfetmiştir. Artık iş dışında da kendimizi eğitmek ve geliştirmek için ev bilgisayarlarını ve interneti kullanabiliyoruz. Bugün dünya çalışan nüfusunun yaklaşık %15’i bu bağlamda uzaktan veya serbest çalışan olarak sınıflandırılıyor.
Ancak yapılması gereken bir ayrım var. Dijital göçebeler, iş istasyonlarını evde yeniden yaratan eski ofis çalışanları değildir. Bütün dünya onların evi. Ben işlerimi bir gün Kadıköy’de bir otelde, ertesi gün Antalya’da bungalovda yapabilirim. Köyümde yaşayıp, gündüzleri bahçemdeki sebzelere ilgilenip, akşamları ise online eğitimler verebilirim. Bu bana kazandırdığı yeni yeteneklerin yanında hem ruhsal, hem de bilişsel bir gelişim sağlamaktadır.
Gündüzleri bir evin bakımını üstlenip, geceleri içerik üreten birini serbest çalışan olarak nitelendiremeyiz. Dijital göçebelerin sabit bütçelerin dışında yaptıkları işe, kalitesine göre hareket ettiği bir gerçektir. Büyük çoğunluğu ise kendi serbest şirketini kurup fatura kesmektedir.
Sosyal Göçebeler Bir Adım Önde

Göçebeler için iyi ve doğru seyahat ipuçları, bütçeleri ve sosyal olanakları öğrenmek ve paylaşmak önemlidir. Bunun için de çevrimiçi toplulukları etkin bir şekilde kullanmaktadırlar.
Dijital göçebe yaşam tarzı, paylaşımcı ve işbirlikçi ekonomiyi de beslemektedir. Öncü göçebeler, seyahat etmeye karar verenleri barındırmak için dünyanın her yerinde ortak çalışma alanları kurmuşlardır. Ve hiç biri o bildiğiniz tipik ofislere benzemiyor. Sanatsal eğlence ve dinlenme alanları, son teknoloji ve benzer fikirlere sahip insanlarla ağ kurmayı sağlamaktadırlar.
Tarihimizin kervansarayları artık bu ortak çalışma alanları olmuş durumda. Bu ortak yaşam alanlarından oluşan bir ağ geliştirerek yeteneklerinizi ve hevesinizi bir adım öteye taşıyabilirsiniz. Elon Musk’ın yüksek hızlı yolculuğu yakın bir zamanda başlayacak. İşte o zaman insanlar bir eve para harcamak yerine dünyayı dolaşmakla çok meşgul olacaktır.
Kısacası sevgili dostlarım mevcut ofis işinizden oldukça memnun kalsanız da, geleceğin neler getireceğini kim bilebilir?
Bir cevap yazın